• Woordkleur

Deze tips helpen jou betere teksten te schrijven in je werk!

Bijgewerkt op: 27 jun 2018

Yes, je hebt een nieuwe functie als tekstschrijver of communicatiemedewerker. Je verzamelt informatie door met collega’s te praten en stukken op te vragen. Je gaat aan de slag en daar is je eerste tekst. Trots mail je het achtergrondartikel of je nieuwsbrief naar je leidinggevende…… en dan gaat de rode streep erdoor.

Niet leuk, toch? Met deze tips zorg je dat jouw teksten wél op goedkeuring kunnen rekenen!


10x betere teksten


1. Schrijf actief! Veel beginnende communicatiemedewerkers of tekstschrijvers gebruiken wollige taal. De lezer haakt dan snel af. Ben je zelf tevreden over je tekst? Lees deze dan nog eens door en schrap zoveel mogelijk vervoegingen van de werkwoorden: zijn/worden/willen.


2. Zet de puntjes op de spreekwoordelijke i. Zorg dat je ter aller tijde de schrijfwijze van een woord of uitdrukking checkt. Niets staat zo slordig als een verkeerd gebruikte of verkeerd geschreven uitdrukking. Gelukkig hebben we allemaal Google en weten we dat het te allen tijde is.


3. Besteed aandacht aan structuur. Ja, echt! Vooral als je net begint met het schrijven van teksten, is het zinvol om vooraf een structuur te bedenken. Wat is de aanleiding van je tekst? Wat is je boodschap? En waar draait je tekst om? Ook ik denk hier vooraf nog over na.


4. Doe niet zo moeilijk. Ik lees vaak artikelen waarin ik struikel over de ingewikkelde constructies. Juist bij zakelijke teksten wil je helder schrijven en zorgen dat de lezer je artikel meteen begrijpt. Maak het jezelf en de lezer dus makkelijk en voorkom vakjargon, ouderwetse woorden en te complexe zinnen.


5. Zorg voor een goede binnenkomer. Zet de belangrijkste informatie bovenaan. Later in je artikel is er nog ruimte om uit te weiden of zaken toe te lichten. Maar geloof me: niemand heeft zin om zich eerst door oneindig veel tekst heen te worstelen voordat de boodschap duidelijk wordt.


6. Schrijven is schrappen. Is alle informatie in je artikel echt relevant voor de lezer? Natuurlijk ben je trots op je eigen tekst, maar laat je hierdoor niet verblinden. Kijk met een kritische blik en ben niet bang om stukken te herschrijven of zelfs helemaal weg te laten. Meestal wordt je tekst daar beter van.


7. Ken je lezer. Denk vooraf na over je doelgroep. Wie wil je bereiken? Het heeft weinig zin om een brief op joviale toon te schrijven als je doelgroep een aantal debiteuren is.


8. Zorg voor afwisseling. Iedereen heeft een eigen stijl en een voorkeur voor bepaalde woorden. Maar zorg dat deze woorden niet te vaak terugkomen in je tekst. Geen zorgen: je hoeft niet meteen alles om te gooien. Ga gewoon op zoek naar synoniemen.


9. Vraag tips. Laat iemand anders je tekst lezen en zo nodig redigeren. Ben niet bang om kritiek te krijgen: iedereen maakt fouten en daar leer je juist van!


10. Last but not least: have fun! Plezier hebben in het schrijven is ontzettend belangrijk. Probeer niet krampachtig de zinnen op papier te krijgen. Soms is het beter je tekst even weg te leggen en er later weer naar te kijken. Schrijven is stap één; redigeren komt later.


Natuurlijk hoor ik graag wat jij van deze tips vindt. Helpt dit jou om betere teksten te schrijven? Laat het weten in een reactie!

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven